Jocul cu plastilina

Plastilina facuta in casa
Dizolvati o ceasca de sare in 3 sferturi de ceasca de apa. Adaugati 3 cesti de faina si puneti totul intr-un vas, apoi puneti vasul pe foc. Amestecati la foc mediu pana cand compozitia se desprinde de peretii vasului. Daca adaugati si putin ulei, compozitia va ramane moale timp mai indelungat.

Puteti adauga si coloranti alimentari pentru a obtine plastilina de diverse culori sau puteti amesteca nisip, cafea macinata sau boabe de fasole ca sa schimbati textura materialului. Consistenta plastilinei poate fi modificata crescand sau imputinand cantitatea de faina.

Ce puteti face cu plastilina – idei vechi si noi
Pentru copiii mici, exercitiile simple sunt cele mai atractive, dar si cele mai utile pentru dezvoltarea motricitatii mainii si constientizarea propriului corp.

Faceti gauri cu degetul in plastilina, strangeti-o in mana, bateti-o cu palma.
Intindeti, rasuciti, rupeti plastilina.
Rulati bucati lungi sau bilute.

Ca sa complicati putin lucrurile, dati-i copilului cateva unelte:
– un bat de inghetata cu care sa faca gauri in plastilina, sa o taie, sa o scobeasca sau sa o razuiasca.
– o rola mica, pentru a invata sa-si coordoneze ambele maini in acelasi timp.
– forme de biscuiti.

Pentru copiii mai maricei, plastilina este materialul ideal care ajuta la dezvoltarea jocului simbolic, adica jocul in care copilul se preface ca:
– da sa manance papusii un tort din plastilina
– modeleaza fructe si le intinde pe o taraba imaginara
– face soldatei si ii trimite la razboi

Iata alte cateva idei de joc:

Sentimente. Puneti copilul sa faca fete din plastilina, apoi sa le puna ochi, nas, gura si sprancene astfel incat sa reflecte diverse sentimente (suparat, vesel, trist, mirat, etc).

Numere, culori, marimi. Puneti copilul sa modeleze mingiute de diverse marimi si culori, apoi invatati copilul sa le numere, sa deosebeasca culorile si sa faca diferenta dintre mare/mic.

Personaje favorite. Puneti copilul sa modeleze personajele sale favorite – care nu trebuie insa sa semene foarte bine cu cele originale