Leapsa

Leapsa (prinselea)
Are ca obiective: dezvoltarea atentiei, dezvoltarea rezistentei si a vitezei, crearea unei stari emotive si a unei bune dispozitii.
Se desemneaza un perimetru de alergare si un concurent care devine „prinzator” si care la semnalul conducatorului alearga incercand sa atinga cu mana pe unul dintre ceilalti participanti la joc.
Dupa ce reuseste sa atinga pe cineva, cel atins va deveni prinzator iar cel care a atins va intra in randul celor care urmeaza a fi prinsi.
Alta varianta ar fi ca toti cei atinsi sa devina prinzatori si astfel numarul lor crescand, sarcina celor urmariti va fi tot mai grea, sau perimetrul unde se desfasoara jocul respectiv sa fie micsorat, iar cei ce urmeaza a fi prinsi sa nu aiba voie sa calce in exteriorul perimetrului, cel care greseste si o face devine automat prinzator, iar prinzatorul intra in randul celor ce urmeaza a fi prinsi.
Alte variante ale acestui joc ar fi:
– leapsa pe ghemuite: in care jucatorul urmarit poate scapa de adversar prin ghemuire, atingand solul cu ambele maini;
– leapsa pe incalecate: cel urmarit poate scapa prin incalecarea unui coleg;
– leapsa culcat: scaparea de urmarit printr-o culcare rapida la sol;
– broasca testoasa: ingenuncherea pe podea, cu sprijinul cotului pe sol si ducerea capului sub brat, identic cu ascunderea capului de catre broasca testoasa sub carapace;
– cursa vrabiutelor: deplasarea jucatorilor prin sala prin sarituri pe ambele picioare.
– alergarea in trei picioare: jucatorii se impart pe perechi si stau umar la umar, legandu-si cu o batista picioarele din interior.
– de-a caii: jucatorii se impart pe perechi in functie de calitatile lor fizice; unul il incaleca pe celalalt si leapsa se da intre calareti;
– leapsa in trei: toti jucatorii se impart in 3 grupa care se tin de mana; leapsa se da doar de catre jucatorii din margine, care au o mana libera; ei pot atinge orice copil
In spatii mai restranse se pot stabili doi sau trei jucatori prinzatori, care se deplaseaza prin sarituri intr-un picior pentru ai prinde pe ceilalti.