Tangram

Piese Tangram

TANGRAM este un joc chinezesc cunoscut de mai bine de 2000 de ani. Cele 7 figuri geometrice, numite tanuri, trebuie asezate toate si numai ele, una lânga alta, fara suprapuneri. Se obtin nenumarate figuri (geometrice si artistice).

Tangramul stimuleaza imaginatia si logica cucerind prin simplitatea sa deopotriva copiii si adultii, pe cei pasionati de matematica si pe cei cu inclinatii artistice. Napoleon Bonaparte folosea jocul pentru a se relaxa inainte si dupa batalii, poetul Edgar Allen Poe il folosea pentru inspiratie, in vreme ce Lewis Caroll, autorul cartii Alice in tara minunilor, era pur si simplu fascinat de acest joc!

Ce e un tangram?

Tangram este un patrat decupat in 7 figuri geometrice: cinci triunghiuri (doua triunghiuri mari, doua triunghiuri mici si unul mediu), un patrat si un paralelogram. Piesele pot fi facute din orice material tare. Exista tangram-uri de hartie, carton, lemn, ceramica, metal sau sticla. Pentru a avea propriul joc puteti sa listati imaginea de aici si sa decupati cu atentie piesele:

Cum se joaca?

Tangram seamana cu jocul de puzzle. Doar ca, daca la puzzle piesele pot fi aranjate intr-un singur fel, la tangram tocmai diversitatea imaginilor ce pot fi obtinute face jocul interesant.

Regulile sunt urmatoarele: trebuie sa folosesti toate cele 7 piese pentru a crea o imagine, avand grija ca piesele sa se atinga fara a se suprapune.

Peste 1600 de imagini reprezentand animale, pasari, vietati marine, oameni, litere, cifre, obiecte, castele, vapoare si multe altele pot fi create din cele 7 piese ale tangramului.

Tu cate dintre ele poti descoperi?