Moara (Tintar)

Tabla de joc Tintar (Moara)

Jocul cunoscut la noi sub numele de Moara sau Tintar, iar in Europa sub numele englezesc “Nine Men’s Morris”, este foarte vechi, variantele sale fiind atestate cu mai bine de un mileniu in urma. Tabla standard are forma din figura de mai jos.

Moara se joaca cu 9 pioni(albi si negri) de fiecare jucator.
Atunci cand ii vine randul, fiecare jucator plaseaza unul dintre pioni pe una dintre intersectii.
Dupa introducerea in joc a tuturor pieselor, jucatorul aflat la mutare deplaseaza o piesa proprie, dintr-un punct al tablei intr-un punct vecin (legat printr-o linie), daca acel punct este liber.
Daca prin introducerea unei piese in joc (in prima faza a partidei) sau prin deplasarea unei piese (in a doua faza), un jucator reuseste sa realizeze o formatie de trei piese in sir, ocupand deci cele trei puncte ale unei linii a tablei, se spune ca a realizat “o moara” si are dreptul sa captureze o piesa adversa (dar nu dintr-o moara), care se elimina din joc.
In cazul in care adversarul are pe tabla doar piese care fac parte din cel putin o moara, poate captura pe oricare dintre ele. Altfel, e obligat sa captureze o piesa care nu face parte din nici o moara.

Dupa ce un jucator a ramas cu trei piese pe tabla, el are dreptul sa mute cate o piesa, oriunde doreste, sarind dintr-un punct al tablei in oricare alt punct liber

Adversarul care ramane cu 2 pioni a pierdut. De asemenea, un jucator este infrant daca este blocat, adica nu mai poate muta nici una din piesele sale.

Uneori jocul ajunge în impas, în sensul ca se repeta aceleasi configuratii de joc fara a se elimina nici o piesa. În asemenea cazuri rezultatul se poate declara remiza daca pe durata unui numar stabilit de mutari (15, 50 etc.) nu a fost eliminata nici o piesa sau daca aceeasi configuratie a pieselor se repeta pentru a treia oara.

Se poate juca si cu 3, 4, 5, 6, 7 sau 12 pioni de fiecare jucator.
In loc de pioni se pot folosi monezi, boabe, etc

In unele din variantele de regulament se interzice ca dupa deschiderea (dezalinierea) unei mori aceasta sa fie refacuta imediat. Jucatorul trebuie să mute mai intai altă piesa si abia apoi poate reinchide moara.

Strategie
În prima etapa a jocului, jucatorii cu experienta nu realizeaza mori si nici nu-si împiedica adversarul sa construiasca mori, concentrîndu-se mai mult pe ocuparea unor pozitii stategice, cum ar fi cele patru intersectii de pe patratul mijlociu. Pozitiile din colturile patratelor ofera prea putina mobilitate si sînt evitate.
Configuratia în care un jucator poate realiza o moara la fiecare mutare, prin deplasarea înainte si înapoi a unei singure piese, se numeste „morisca” sau „moara dubla”. În diagrama din figura jucatorul cu piesele rosii are o astfel de configuratie. De obicei, primul jucator care reuseste sa construiasca o morisca va cîstiga partida; în exemplul dat jucatorul cu piesele rosii cîstiga chiar daca urmeaza albastrul la mutare.

Jocul este descris si aici:
http://www.casasifamilia.ro/index.php/Articole-divertisment/Jocuri-de-societate-V-MOARA.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%9Aintar
http://jocurilecopilariei.blogspot.com/2009/11/tintar.html