Remedii pentru tusea la copii

sneeze

Tusea este un reflex care se produce prin stimularea terminatiilor senzitive de la nivelul faringelui, laringelui, traheei si bronhiilor.
Tusea poate fi in principal de 2 feluri:seaca si productiva (atunci cand se insoteste de expectoratie). Nu se face tratament cu expectorante la un copil cu tuse seaca, si nici invers.
Cand incepe tusea la un copil nu sunt indicate medicamente sau siropuri pentru tuse seaca,uscata, pentru ca tusea in stadiul initial (probabil e o inflamatie la nivelul faringelui) incepe incet, poate da impresia ca e seaca, pentru ca nu a apucat sa se acumuleze mare lucru la nivel pulmonar ,adica expectoratia .
Daca se administreaza medicamente pentru tuse seaca, se stopeaza tusea, iar expectoratia ramane in plamani, copilul nu o poate elimina si se poate suprainfecta acolo.
De aceea, in aceasta faza de inceput se pot da siropuri care merg si pentru tuse uscata si expectoranta: Plantusin, Stodal.
In faza de expectoratie, cel mai bun si mai ieftin sirop expectorant pentru copii este produs chiar la noi in tara, la Biofarm si se cheama “Sirop expectorant” (a alternativa este si “Sirop de patlagina” tot de la Biofarm).

Stratul ciliar al mucoasei bronsice necesita timp pentru a se reface dupa virozele respiratorii, de obicei cateva saptamani dar poate dura chiar si luni, si de aici si tusea care persista pana cand integritatea mucoasei este definitivata.
Pana nu se refac cilii bronsici, degeaba indopam copilul cu ceaiuri sau siropuri, efectul este minim si de scurta durata.

Nu trebuie sa abuzam de produsele antitusive din farmacii, ci putem folosi un tratament naturist.
Ceaiuri:
Cea mai buna este infuzia din frunze de patlagina: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma doua cani pe zi, cu lingurita;
Infuzie din muguri de pin: o lingurita de muguri de pin proaspeti sau uscati, la o cana de apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine.
Inhalatii:
Sunt contraindicate la copiii mai mici de 3 ani; atentie si la alergiile la anumite plante.
Pentru protectia pielii fetei de aburi, se poate da cu o crema de galbenele inainte.