Privitul la televizor creste tensiunea copiilor

Privitul televizorului este pentru sănătatea unui copil mai periculos decât dacă acesta ar sta în faţa unui calculator, ar juca jocuri video sau ar citi. Potrivit unui studiu recent, privitul televizorului ridică tensiunea arterială a copiilor într-o măsură mai mare decât alte activităţi lipsite de mişcare, transmite Info-Prim Neo, cu referire la ediţia on-line a publicaţiei americane Time.

E binecunoscut faptul că activităţile sedentare sunt asociate cu numeroase probleme de sănătate pentru copii, inclusiv obezitatea, însă cercetători din SUA şi Spania au stabilit recent o legătură directă între privitul televizorului şi creşterea tensiunii la copii, indiferent de greutatea acestora.

Studiul, efectuat pe un eşantion de 111 copii cu vârstele cuprinse între 3 şi 8 ani, a arătat că acei copii care petreceau 90 de minute în faţa televizorului şi mai mult, aveau tensiunea sistolică şi diastolică (numite popular tensiunea de sus şi, respectiv, de jos) cu cel puţin 5 unităţi mai înaltă decât la copii care priveau televizorul mai puţin de jumătate de oră pe zi.

Pe lângă faptul că inactivitatea în timpul privitului televizorului este deja un factor de creştere a tensiunii, cercetătorii au explicat pericolul acestei activităţi prin poziţia deseori greşită pe care o aleg copii atunci când se aşează în faţa televizorului, precum şi prin obiceiul de a servi gustări nesănătoase.