Copilul de la 5 la 6 ani

Spre cinci ani, copilul intra din nou intr-o faza mai echilibrata si mai stabila, mai ales din punct de vedere emotional. Este , calm si ascultator, iar exigentele sale permanente au tendinta sa se diminueze. Nu numai ca devine competent intr-o multime de domenii, ci isi si ofera cu placere ajutorul si coopereaza bucuros la diferitele sarcini. Serios, face mult mai putine prostioare, se gandeste inainte de a actiona si doreste sa faca totul bine. Foarte afectuos, isi iubeste parintii, educatoarea, prietenii si animalele.
Cu o mare dezinvoltura in miscari si cu o coordonare mai buna, copilul de cinci ani dispune si de un echilibru imbunatatit. Are mare usurinta si precizie in miscari. Este momentul pentru bicicleta, inot, patine cu rotile, acrobatii, schi si jocuri cu mingea. Pentru aproape toti copiii, o mana este predominanta fata de cealalta si aceasta este preferata pentru toate activitatile de finete.

Deseneaza stiind bine ce are de facut: oameni, masini, case, animale, cifre si litere mari. Interpreteaza si stabileste semnele, poate deduce din context mai multe informatii (e iarna fiindca e zapada si pomii nu au frunze). Invata zilele saptamanii, intelege ce inseamna ieri sau maine. Numara bine si fara pauze. Dar ii mai plac tamplaria, broderia, gatitul, toate aceste activitati ale celor „mari” si doreste sa fie initiat. Sa participe la activitatile adultilor este ceea ce-si doreste mai mult decat orice.
Copilul care are o motivatie este, in cursul celui de-al saselea an al sau, foarte performant pe plan intelectual. Nu din intamplare aceasta varsta corespunde cu inceperea scolii elementare si cu inceputul sistemului fundamental de invatare.
Din punctul de vedere al limbajului, copilului ii face placere sa fie vorbaret. Ii place sa povesteasca si o face corect. Vocabularul sau este format din aproximativ doua mii de cuvinte. Notiunile legate de cantitate incep sa-si faca aparitia: jumatate, inca putin, nu atat etc.Povesteste cursiv intamplarile sale sau ale altora. Face mai clar distinctia dintre real si imaginar. Ii plac povestile realiste, face diferenta dintre adevar si inchipuire. Tine la parerile sale si le sustine energic.
Copilul nu progreseaza numai din punctul de vedere al oralitatii: il intereseaza scrisul. Este atras de cuvinte, cifre si carti. Isi distreaza publicul, prefacandu-se ca citeste o carticica a carei poveste a retinut-o. Acest comportament indica faptul ca este timpul sa-i alimentati curiozitatea si sa raspundeti la setea sa de cunoastere. Cand copilul doreste si este pregatit pentru a invata ceva nou, acest proces se desfasoara cel mai adesea cu usurinta.
Multi dintre copiii de cinci ani reusesc destul de greu sa se concentreze. Isi schimba tot timpul pozitia, neputand sa stea imobili mai mult de zece minute, si trec rapid de la o activitate la alta. Unele jocuri ii pot ajuta in aceasta directie. In schimb, spiritul logic face progrese mari. Copilul stie care este stanga si care este dreapta. Isi face timp ca sa ceara informatii, pune intrebari cu buna stiinta si reflecteaza mult. Pornind de la ceea ce constata sau invata, generalizeaza informatiile, apoi elaboreaza legi care il ajuta sa dea un sens lumii care il inconjoara. Practic, el defineste obiectele prin intrebuintarea acestora.

Pentru ca ii place sa construiasca si sa strice,petrece timp indelungat cu jocuri de constructie sau facand castele de nisip. Deseneaza cu mai multa indemanare si cu intentie de a reprezenta ceva: o papusa cu cap, umeri, picioare, catel cu coada, avion. Incepe sa deseneze litere mari de tipar si sa le recunoasca pe unele din ele. Manifesta un interes spontan pentru desenul literelor si cifrelor.

Copilul numara mult mai bine si ii place tare mult acest lucru. Numara fara incetare, din placerea pe care i-o provoaca faptul de a face cifrele sa defileze. Ziua in care, cu ajutorul adultului, ajunge pana la o suta, este o mare victorie. Ii place sa-si numere degetele, masinile pe care le intalneste, oamenii din casa. Stie mai bine sa numere obiecte de acelasi fel, dar ii este inca greu sa numere folosind aratatorul si o ia de mai multe ori de la capat.

In sfarsit, copilul care se apropie de sase ani se localizeaza mai bine in timp. El intelege ce inseamna ieri sau maine si cunoaste unele zile ale saptamanii si unele luni ale anului. Il intereseaza calendarul si ar fi bine sa atarnati unul la indemana lui ca sa-i atrageti mai usor atentia. Il intereseaza orele si cunoaste care sunt orele cele mai interesante ale zilei: este timpul sa-i aratati, la pendula, cum sunt pozitionate limbile la ora pranzului, la ora la care se trezeste, la ora la care se culca etc.

Cum il ajutati: incurajati-l sa fie ascultator si prietenos, sa se comporte civilizat in societate. Initiati-l in activitatile adultilor, pe care si le doreste atat: medicina, sofatul, gatitul.